Első kalapban a magyarok

Elkészült a párizsi olimpia női kézilabda tornájának sorsolási kalapok beosztása. A sorsolást kedden 17.30-kor tartják Páriszban. A mieink az első kalapba kerültek, így biztosan elkerülik Norvégiát.
Bővebben itt..


1552.eger.hu


Sportlinkek
Hirek keresés:FórumHírlevél

Sportpolitika - Szeleczki János: Közpénzért cserébe minőségi munkát!
2007-03-01 00:17:21
Számos alkalommal, több fordulóban is egyeztetett az utóbbi időszakban Eger sportszervezeteivel Szeleczki János alpolgármester (a képen fehér ingben Ringelhann György egykori városvezető társaságában), aki folyamatos partneri viszonyra törekszik az érintettekkel. Mint elmondta: segítő szándékkal keresi az együttműködési lehetőségeket, s ehhez első lépésben azt kellett megismernie: milyen munka folyik a szakosztályokban, hol állnak, s hová juthatnak el a klubok. Teketóriázásra nem volt idő, hiszen február 22-én már a Közgyűlésnek határoznia kellett a városi büdzsé ügyében, amely természetesen a sporttámogatásról is szólt. Szeleczki János így rövid bemutatkozás után helyzetelemzést, majd minden sportvezetőtől költségvetési tervet kért, s a napokban is tovább folytatja ezt a tevékenységet: a héten az asztaliteniszezőkkel találkozott, de meglátogatta a sportlétesítményeket is.
Egerben 2007-ben 140 millió forintot használhatnak fel sportcélokra, ennek jelentős részét teszi ki a létesítményhasználati támogatás a Körcsarnokban és a Bitskey Uszodában. Az érsekkerti csarnokban 7000 órát tréningezhetnek a csapatok, míg a Bitskey Uszodában -ahogyan eddig is- ingyenes pályahasználatot biztosítanak az ott dolgozó kluboknak.
A tárgyalássorozat lezárultával a tervek szerint még e héten elkészülnek a szerződések, melyeket minden klubvezetővel aláír a városvezető. A klubok élete ettől fogva nem csak játék és mese lesz, hiszen a kontraktusok állítólag kemény kitételeket is megfogalmaznak: a támogatásért cserébe szigorúan minőségi munkát és eredményeket vár a Polgármesteri Hivatal - mutatott rá az alpolgármester.
Nyílt titok, hogy az eredményességet tekintve a négy kiemelt (vízilabda, kosárlabda, úszás és birkózás) közül úszóinknál rezeg legjobban a léc, velük jövő héten egyeztet a városvezetés, s itt derül majd ki, mi várható el a jelenleg korosztályos szinten sem brillírozó egyesülettől.

Említést érdemel, hogy Szeleczki János minden sportszervezet vezetésében egy menedzser szemléletű szakembert is szívesen látna, aki a szakmával foglalkozó dirigensek mellett inkább az anyagi háttér megteremtésében, a partnerekkel -így az önkormányzattal- való kapcsolattartásban jeleskedne. Ez a jövő útja - fogalmazott a politikus-testnevelő, hozzátéve, hogy több -eddig a sportban nem jártas- helyi vállalkozás is tervezi a mecénási szerepvállalást Eger sportéletében. A sportszervezetek mellé a minőségi munka érdekében támogatókat, szponzorokat igyekszik felsorakoztatni az önkormányzat. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy a közpénzből származó forrást valóban mindannyiunk számára hasznos módon használják fel a klubok - szögezte le a városvezető.

Mi van, ha az egyesületek számítása nem válik be, s nem sikerül az elvárt eredményt produkálniuk? Át kell adják helyüket -és pénzüket- másoknak?

A szerződésekben mindent fehéren-feketén lefektetünk, nem lesz félreértés közöttünk és a sportolók között. Az EKF-HÉSZ férfi kosárlabda csapata például az eddigi összeg tízszeresét kapja, vagyis 3 millió forintot. Az SHS Eger-EKF kézilabdás legényeinek támogatására szintén jelentős summát fordítanak annak érdekében, hogy a két népszerű labdajáték egri képviselői magasabb osztályokban szerepeljenek. A kosárlabdában már akár idén, de legfeljebb 2008-ban NBI/B-s csapatot szeretnénk látni, a távolabbi cél pedig az élvonal. A kézilabdázók is vállalták, hogy ilyen támogatás mellett Kékesi László vezetésével hamarosan feljebb lépnek egy osztállyal. Ez esetben természetesen újratárgyalnánk az emelt szintű támogatások kérdését is - mondta Szeleczki János.

Futball? Ősztől minden remény szerint NB III-ban szerepel az egri együttes.

Ebben én is nagyon bízom, de látni kell, hogy a labdarúgásban az önkormányzat 19 éves korig bezárólag karolta fel a szakmai munkát. A felnőtt keretet is támogatjuk, az azonban, hogy pontosan milyen mértékben, még nem dőlt el. Ez további, Keller Józseffel folytatandó tárgyalások függvénye, egy hónapon belül azonban reményeim szerint már konkrétumokról tudok beszélni.

Nehéz idők járnak Magyarországon. A megszorítás, a nadrágszíj összehúzás éve 2007-halljuk sok fórumon. A sportban hogy állunk ezzel?

A költségvetés bázisa nem változott a sporttámogatásban, s ez bajos dolog. Nagy szükség lenne a sportalap jelentős megemelésére, ahogyan a kultúra területe is hasonlóért kiált. Minden esetre jelen körülmények között egyik sportszervezetnek sincs oka panaszra. Vízilabdázóink, akik jó ideje városunk legjobb reprezentánsai, 20 millió forintos támogatást kapnak, s tovább dolgozunk azon, hogy egyéb támogatói összegeket is jussanak nekik. A kosárlabda klub 3 millió forintra számíthat, s az úszókat szintén 3, a birkózókat pedig 2 millió forinttal segíti az önkormányzat. Röplabdára idén 2 millió forint jut, emellett pedig a két kiemelt rendezvényt, az Eger Rallye-t 2, és az ifi tájfutó EB-t 1,5 millió forinttal szponzoráljuk. Az általános- és középiskolai sporttámogatáshoz 500-500 ezer forintot tettünk hozzá, hiszen 8000 fiatal egészséges fejlődéséről van szó. E területre minden esztendőben igyekszünk kevéssel többet fordítani. A sportiskola 28 millió forintot kap 2007-ben. Ezt az összeget tapasztalataink szerint jól használják fel a szakosztályok és kiváló munka folyik a szakemberek irányításával. Ugyanakkor egy kicsit talán tudunk javítani a versenysport helyzetén, ha ebből keveset lecsípünk élsportolóink érdekében.

Szeleczki János hozzátette: a sportlétesítmények állapota nem megfelelő. A műfüves futballpályák a Felsővárosban jelentősen károsodtak, s ennek okát az önkormányzat a karbantartás hiányában látja. A helyzetet mihamarabb rendezni kell - mondta el a városvezető. A Stadionban ugyanakkor szeretnének kialakítani egy rekortán borítású atlétika pályát, hogy a több ezer diák biztonságos körülmények között, jó minőségű létesítményt használhasson. Külön probléma, hogy a városnak évek óta nincs magasugródombja - fűzte hozzá az alpolgármester. A minőségi sport mellet tehát odafigyelünk az iskolai testnevelésre és a délutáni szabadidősportra is. Ezen keresztül a lakosság egészségi állapotáról van szó, s mi az egészségmegőrzésben szeretnénk támogatni az egrieket - fogalmazott Szeleczki János.

(ZE-RO PRESS)
Fotó: Zagyi Tibor és ZE-RO PRESS

Kiadó az Egri Városi Sportiskola információ:   agriasport(kukac)agriasport.hu    Impresszum - Kapcsolatfelvétel