Spanyol aranyérem

Története negyedik győzelmét aratta a spanyol férfi kosárlabda-válogatott a kontinensbajnokságon, miután a berlini fináléban az aktuális világbajnok legyőzte a legutóbbi olimpián ezüstérmes Franciaországot.
Bővebben itt...


1552.eger.hu


Sportlinkek
Hirek keresés:FórumHírlevél

Felnőtt Európa-bajnok lett városunk szülöttje
2022-08-12 12:14:29
ÚSZÓ EURÓPA BAJNOKSÁG – Felnőtt Európa-bajnoki címet nyert Rómában Holló Balázs. Az egri születésű kiválóság a Rómában zajló kontinensvetélkedés nyitónapján a férfiak 4×200-as gyorsváltó tagjaként állhatott a dobogó tetejére. A nyáron klubot váltó Holló mellett Németh Nándor, Márton Richárd és Milák Kristóf volt a csapat tagja. A magyar úszósport 100. Európa-bajnoki aranyérme fűződik a váltóhoz. Öt évvel az indianapolisi junior vb után újból szenzációsat produkáltak úszóink, és immár a felnőttek között is a dobogó tetejére állhattak.

2017 augusztusában olyasmi történt, ami korábban soha: egy nagyobb viadalon a magyar férfiak megnyerték mind a két gyorsváltót – ráadásul mindezt Indianapolisban, a junior világbajnokságon, 4×100-on és 4×200-on is az amerikaiakat verve meg, saját medencéjükben. A 4×200 különösen emlékezetesre sikeredett: Németh Nándi földöntúli harcosként végül egyetlen századdal nyúlta le a hazaiak utolsó úszóját a falnál – de annyira kiúszta magát, hogy az eredményhirdetésre fel sem tudott állni a dobogóra. Öt év telt el, azóta a fiatalurak pályája különböző ívre került. Milák Kristóf kilőtt, ahogy már akkor sejteni lehetett, mára a világ úszósportjának egyik legnagyobb sztárja lett. Németh Nándor száz gyorson közelít a világelithez, első magyarként úszott 48-on belül, és 1964 után elsőként került olimpiai százas fináléba – ugyanakkor világversenyen a 2017-es vb-ezüst óta ácsingózott dobogóra. Holló Balázs a 400 vegyes felé fordult, és az elmúlt időszakban sikerült is betörnie a világelitbe – ugyanakkor Márton Richárd már-már hátat fordított az úszásnak, Tokió előtt tulajdonképp csak azért maradt a medencében, hogy Milák Kristófot segítse a felkészülésben… Ám kiderült, azért ennél többre képes, és miután ő is átkerült Virth Balázshoz, egyre komolyabb időket jött, hogy aztán a hazai vb-jén edzője megállapítsa: „Azt akartam, hogy ne edzőpartner legyen, hanem úszó. Azt hiszem, sikerült.”
Az Eb átalakított programjában az első napra került ez a váltó, ráadásul Sós Csaba úgy döntött, ideje optimalizálni az erőforrásainkat, és elhozta a két Mészáros Danit (csak névrokonok) a gyorsváltók előfutamaira, így például Kristófnak nem kellett szerepelnie az előfutamban. Plusz a srácok is tanultak a budapesti történésekből, és nem kapcsolták az ötödik sebességet délelőtt.
Az eredmény: kvalifikáció a hatodik helyen, aztán totális őrület este. Németh Nándor egy bődületes 1:46.28-at indított, majd jött Márton Ricsi 1:47.01-e. Budapesten délelőtt jött még ennél is jobbat – délelőtt, este már 1:48.22 ment csak. Most parádézott, nemkülönben Holló Balázs, aki szintén 1:47-et süvített; ő Covidos lett a vb után, ami kiveszi az embert a melóból, plusz az erejét is leszívja. Így Balázs a 400 vegyest inkább félrerakta, kizárólag a váltóra koncentrált – ami fényesen bevált. Igaz, ettől még mindig a franciák vezettek, az olaszok tolták a második helyen, mi egy másodperccel mögöttük váltottunk harmadikként. Csakhogy nálunk Milák Kristóf jött – és „ilyenje” másnak nem volt. 1:44.42 – ez egy másik univerzumból érkezett. (Az olimpiai bajnok Tom Dean 1:46-ot tolt a britek utolsó embereként…) Nem is tudott vele senki lépést tartani – kerek egy másodpercet kapott tőle az olaszok utolsója, kettő és felet (!) a franciáké, így lett meg a századik magyar úszó Eb-arany, no és az első győzelmünk ebben a számban 1954 óta.

A nyitónapon jutott ezüst is: Verrasztó Dávid „percekkel” a 34. születésnapja előtt nyert lett második a nála 10-15 évvel fiatalabbak között 400 vegyesen, míg a hölgyek 4×200-as gyorsváltója bronzérmet szállított.

RG
Fotó: musz.hu

Kiadó az Egri Városi Sportiskola információ:   agriasport(kukac)agriasport.hu    Médiaajánlat    Impresszum - Kapcsolatfelvétel