Spanyol aranyérem

Története negyedik győzelmét aratta a spanyol férfi kosárlabda-válogatott a kontinensbajnokságon, miután a berlini fináléban az aktuális világbajnok legyőzte a legutóbbi olimpián ezüstérmes Franciaországot.
Bővebben itt...


1552.eger.hu


Sportlinkek
Hirek keresés:FórumHírlevél

Felavatták Erdélyi Éva emléktábláját
2022-06-09 13:52:05
EMLÉKEZÉS. - Erdélyi Éva (1943-1978) egri úszó olimpikon emléktáblájának avató ünnepségét csütörtökön tartották a Lájer Dezső utcai háznál. ahol a sportoló egykor élt és nevelkedett. Az emléktábla avatást Erdélyi Éva Egyesült Államokban élő leánya: Kovács Klaudia filmrendező és Kovács Cs. Tamás egri önkormányzati képviselő kezdeményezte. Az úszónőről 2010-ben Eger önkormányzata a Felsővárosban utcát nevezett el és szintén emlékét őrzi a Pro Agria Úszó-Emlékverseny négy emlékszáma. Az átadó ünnepségen Kovács Klaudia emlékezett meg édesanyjáról, kiemelve, hogy mindent amit elért édesanyjának köszönhet. Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára az olimpiai eszme jegyében a hagyományőrzés fontosságát emelte ki, amelyben Eger városa élen jár. Eger Megyei Jogú Város nevében Minczér Gábor alpolgármester méltatta Erdélyi Éva sportban elért sikereit, melyre mai napig büszke Eger városa. - Köszönjük a szervezőknek, hogy méltó módon emlékezhetünk meg a kiváló sportolótól.


NÉVJEGY
Erdélyi Éva
1943. szeptember 15-én, Egerben született . Válent Gyula edző írányításával az Egri Dózsa SE úszónője volt A magyar válogatottban összesen tíz alkalommal szerepelt 1961 és 1965 között. Az 1961-es San Remo-i olasz-magyar úszóviadalon aranyérmet szerzett. 1962-ben a budapesti angol-magyar úszóviadalon, a 4×100 méteres női gyorsváltó tagjaként a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Ugyanebben az évben az NDK-Magyarország összecsapáson 100 méteres gyorsúszásban szerzett aranyérmet. A magyar válogatott tagjaként részt vett az 1964. évi tokiói olimpián, ahol Túróczy Judit, Takács Katalin és Madarász Csilla mellett a 4×100 méteres gyorsváltó tagjaként negyedik helyezést ért el. Az olimpián való eredményes szerepeléséért a Magyar Népköztársaság Sport Érdemérem ezüst fokozatát kapta.
1965-ben a budapesti Universiadén a 4×100 méteres gyorsváltóban egy arany- 100 méteres pillangóúszásban pedig egy bronzérem lett az övé.
Az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán (jelenleg Eszterházy Károly Katolikus Egyetem) magyar–történelem–testnevelés szakon tanári oklevelet szerzett, majd tanárként, később az egri Dobó István Vármúzeum muzeológusaként tevékenykedett.
Erdélyi Éva 1978-ban fiatalon, tragikus körülmények között vesztette életét. A Népújság 1978.március 18-ai számának cikke szerint gázrobbanás történt az egri Kodály Zoltán utca első toronyházának 2.emeletén, ahonnan a 34 éves Erdélyi Évát súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Az orvosok több napon keresztül próbálták megmenteni az életét, de 1978.március 17-én feladta a küzdelmet.
FOTÓ: EGERHÍREK

Kiadó az Egri Városi Sportiskola információ:   agriasport(kukac)agriasport.hu    Médiaajánlat    Impresszum - Kapcsolatfelvétel